sobota, 12 czerwca 2010

Pierogi z truskawkami



"... Jak co roku, nie mogło oczywiście zabraknąć pierożków z truskawkami. Szybko się je przygotowuje, a potem smacznie zjada na obiad czy kolację. Tradycyjnie najbardziej smakują polane śmietanką i posypane cukrem. Już wiem, że na pewno będzie powtórka ..."


  Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 – 1 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • truskawki, ja zawsze używam całych truskawek średniej wielkości

Mąkę wymieszać z solą, dodawać wodę i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 3 porcje, każdą cienko rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta położyć jedną truskawkę i dokładnie zlepić brzegi. Zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucać pierogi, gotować ok. 1 min. od wypłynięcia. Pierogi odsączyć i podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem, dla nas tak smakują najlepiej.

1 komentarze:

nuovana pisze...

jestem zachwycona. Zdjęciem, postem... wszystkimi pierogami, które u Ciebie znalazłam

Prześlij komentarz