czwartek, 20 września 2012

Kruche ciasto ze śliwkami, polewą śmietanową i bezą



" Typowe połączenie kruchego ciasta, owoców - w tym przypadku śliwek - i bezy.
Połączenie bardzo udane i bardzo smaczne. W tym cieście jest jeszcze polewa śmietanowa, ale jest jej mało, jest w ogóle nie wyczuwalna w smaku, więc spokojnie można ją pominąć, a ciasto będzie tak samo smaczne. Tego rodzaju ciasta mają to coś w sobie, że przyciągają jak magnes i nie można sobie odmówić kolejnego kawałeczka. Ja to nawet nie próbuję i Was też serdecznie zapraszam na poczęstunek. "


Składniki:

Ciasto:
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa śmietanowa:
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 2 zółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szkl. mleka

Beza:
  • 2 białka
  • 70 g cukru

Dodatkowo:
  • ok. 500 g śliwek

Z podanych składników zagnieść ciasto ręcznie lub przy użyciu malaksera. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki 20 x 24 cm formując brzeg. Nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 15 minut. 
Żółtka roztrzepać widelcem, dodać śmietanę, mleko, cukier, sok z cytryny i wymieszać. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Na podpieczone ciasto ułożyć śliwki skórką do dołu, zalać polewą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 minut. 
Białka ubić na sztywną pianę dosypując stopniowo cukier. Rozprowadzić na śliwkach, piec jeszcze ok. 10-15 minut.

/Przepis z moimi zmianami z zeszytu z wycinkami przepisów/

26 komentarze:

Majana pisze...

Piękne to ciacho! Chetnie sięgnęłabym po kawałeczek soczystego ciasta.Super!
:)

marinia pisze...

Przepiękne! Masz niesamowity talent :)

Aurora pisze...

Och... ja chcę spotkać się na takie ciacho :D

Antenka pisze...

Aguś twoje ciacho wygląda obłędnie! te soczyste śliwki pod chmurką puszystej bezy!ooooooo

pieczarka mySia pisze...

twoje ciacho wyglada nieziemnko pysznie! :) rewelacja!

Kamila pisze...

Idealne!

Brenia pisze...

Wygląda obłędnie, bardzo apetyczne!

dorota20w pisze...

wygląda wspaniale

Wiewióra pisze...

cudowne połączenie smaków :)

Gosia pisze...

To ciacho powinno nazywać się pięknotka :)))

ANNA pisze...

Przepysznie się prezentuje!

amaranthrose pisze...

jest cudowne, mogę kawałeczek?

Madzialena pisze...

Wciągnęłabym jednym tchem! Śliwki i beza, połączenie idealne :)

Patyska pisze...

Ojacie... Cudowne po prostu...

Smakiem Pisany pisze...

obłędnie się prezentuje i ta bezowa chmurka taka idealna! Mogę się wprosić na kawałeczek?

Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

Ola pisze...

chyba najbardziej skusiła mnie ta polewa i beza ;) całość prezentuje się rewelacyjnie

Danuta pisze...

też nie umiałabym sobie odmówić :)

kuchcikOla pisze...

przepięknie wygląda :) koniecznie do spróbowania!

aga pisze...

Ależ proszę się częstować:) A najchętniej to bym Was wszystkich zaprosiła na to ciacho:) Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:)

Veggie pisze...

prześliczne, nie mam wątpliwości, że super smaczne

anula pisze...

Poezja, mnie nie wychodzi taka beza. Wygląda obłędnie

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Oj mi nigdy nie wychiodzi tak piękna beza na ciastach i jeszcze ta kropelka rosy:) fantastyczny wypiek:)

pasjonatka pisze...

ciasta z beza zawsze sa pyszne ;)

Samantha pisze...

Fantastycznie wygląda, taki piękny przekładaniec a pewnie smakuje niebiańsko ! Pozdrawiam :)

Unknown pisze...

Składników na ciasto powinno być dwa razy więcej

Unknown pisze...

Składników na ciasto powinno być dwa razy więcej

Prześlij komentarz